top of page
Social Media Connecting Blog Communication Content Concept.jpg
Zoeken
  • Foto van schrijverMarlies

De wachtlijsten in de jeugdhulp

Ik wil even jullie aandacht vestigen op iets wat mij geweldig boos maakt: de wachtlijsten in de jeugdhulp.

Vandaag publiceerde het Kinderrechtencommissariaat haar jaarverslag. “Het wachten moe”. Over onder andere de ellenlange wachtlijsten in de jeugdhulp.

Het mentale welzijn van onze kinderen staat meer dan ooit onder druk en de hulp kan niet volgen. Volgens een recente telling van de Vlaamse Vereniging van Kinderpsychiaters wachten momenteel 23.749 kinderen op een vorm van hulp. 23.749. Dat getal is zelfs niet te bevatten.Crisisopvang heeft tegenwoordig wachttijden van 3 tot 4 weken. Voor een crisis. Je kan bijna niet geloven dat dit cijfers zijn uit een welvarend land.

Kinderen in het buitengewoon onderwijs moeten soms 5 uur op een bus zitten om op school te raken. Vijf uur. Volwassenen zeggen f*ck you als dat hun dagelijkse reistijd is. En toch doen we het al jaren kinderen met extra noden aan. Al jaren.

Vandaag is ook de dag dat kinderen alweer in de vuurlinie liggen van de coronamaatregelen. Opnieuw zijn zij het kind van de rekening. Moeten zij solidair zijn.

Maar wanneer gaan wij, volwassenen, eindelijk eens solidair zijn met hen en een topprioriteit maken van jeugdhulp. Want wachttijden en wachtlijsten zijn niet onschuldig. Ze belemmeren en doorkruisen de groei en de ontwikkeling van onze kinderen.

Ik wil mij dan ook aansluiten bij de vraag van de Kinderrechtencommissaris: haal onze kinderen en jongeren uit de wachtkamer!


Gepubliceerd op 17 november 2021 op Instagram en via Nieuwsbrief

7 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page