Kids At The Table
Coaching
Wat is coaching?
Coaching is geen therapie. Het is een vorm van begeleiding die jou en je kind helpt om sterker te staan en vooruit te kijken.
​
Als coach los ik geen problemen voor je op, maar reik ik handvatten aan waarmee jij en je kind zelf duurzame oplossingen kunnen vinden. Oplossingen die niet alleen nu helpen, maar ook houvast bieden in de toekomst. Daarbij houden we rekening met jouw visie als ouder: hoe je je kind later als volwassene ziet en welke waarden je daarbij belangrijk vindt.
Coaching gaat ervan uit dat het antwoord al in jou zit. Dit klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Een oplossing die je zelf ontdekt, sluit beter aan bij jouw situatie en zal natuurlijker aanvoelen. Daardoor ben je gemotiveerder om die oplossing écht toe te passen.
​
Oplossingen die van buitenaf komen, voelen vaak minder passend. Ze zijn dan ook minder effectief omdat je er vooraf al sceptisch tegenover kunt staan.
​
Daarnaast versterkt het proces van zelf antwoorden vinden jouw autonomie, zelfstandigheid en eigenheid – en die van je kind. Dit zijn basisbehoeften die vaak onder druk staan op het moment dat je bij mij aanklopt.
​
Tijdens coachingssessies doen we meer dan alleen praten.
-
Voor kinderen en jongeren: Ik werk met creatieve en lichaamsgerichte technieken, zoals yoga, ademhalingsoefeningen, relaxatie, visualisatie en meditatie. Ook maak ik gebruik van opstellingen, verwerkt in spelvorm.
-
Voor ouders: Ik maak gebruik van gesprekstechnieken en lichaamsgericht werk om inzicht en balans te brengen.
Wie kan er bij mij terecht?
Ik coach kinderen en jongeren tussen 6 en 21 jaar én hun ouder(s), plusouder(s), pleegouder(s) of adoptieouder(s).
​
In principe coach ik een kind of jongere altijd in combinatie met minstens één ouder. Want na de sessies gaan jullie thuis samen verder. Als ouder ben je dan ook een essentieel deel van de oplossing, door de unieke band met je kind en de tijd die jullie samen doorbrengen.
Hoe die ouderbegeleiding wordt vormgegeven, hangt af van de situatie en de wensen. Soms gaan we samen aan de slag, soms parallel. De begeleiding van beide ouders is waardevol, maar geen vereiste. Meestal coach ik ouders apart, zodat iedereen zich vrij en veilig voelt om alles te delen.
Met welke vragen en zorgen kun je bij mij terecht?
Je kunt bij mij terecht met alle mogelijke vragen en twijfels over:
-
Scheidingssituaties zoals begeleiding bij wisselstress, verwerking of het vertellen over de scheiding aan je kind
-
Nieuw samengestelde gezinnen zoals ondersteuning bij het vinden van een plek binnen het nieuwe gezin, het maken van afspraken en het omgaan met verschillende opvoedstijlen
-
Hoogsensitiviteit zoals het leren omgaan met overprikkeling, faalangst, perfectionisme en onzekerheid of leren grenzen stellen
-
Gedrag en emoties zoals problemen rond boosheid, angst, verdriet of emotieregulatie
-
Stress zoals hulp bij het omgaan met spanning
-
Sociaal-emotionele uitdagingen zoals moeite met sociale contacten, pesten of ruzies tussen broers en zussen
-
Opvoeden zoals moeite met grenzen stellen, onzekerheid over opvoedingsstijlen en omgaan met situaties waarin straffen niet meer helpt
​
Praktisch
Kostprijs en betaling
Intakesessie (1 uur): 80 Euro (incl. btw)
Vervolgsessie (50 minuten): 70 Euro (incl. btw)
De betaling gebeurt aan het einde van elke sessie. Dit kan via Payconiq of contant.
Locatie coaching
De coaching sessies vinden plaats in de Multipraktijk CogniMotori, Paalstraat 135 in Schoten.
Afspraken maken, wijzigen en annuleren
Je kunt zelf een afspraak maken via mijn online agenda. Let op: je afspraak is pas definitief na bevestiging.
Je kunt me ook contacteren via sms, WhatsApp (0468 51 05 03) of e-mail (info@katt.be) om een afspraak te maken.
Afspraken kunnen tot 24 uur voor de sessie kosteloos worden gewijzigd of geannuleerd. Bij annuleringen of wijziging minder dan 24 uur op voorhand, wordt het volledige bedrag van de geplande sessie aangerekend.
Verloop van een coachingstraject
Een traject begint met een intakegesprek van 50 minuten. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw situatie en zorgvragen uitgebreid. Je kunt ervoor kiezen om dit gesprek samen met je kind te doen, of alleen als ouder. Als je ervoor kiest je kind mee te nemen, is het belangrijk om te weten dat sommige onderwerpen beter apart besproken kunnen worden, om je kind niet emotioneel te belasten.
Tijdens de intake nemen we de tijd om dieper in te gaan op wat er speelt. We kijken naar de uitdagingen waar je kind tegenaan loopt, maar ook naar jouw ervaringen als ouder en de impact op het gezin als geheel. Dit gesprek helpt om samen een duidelijk beeld te krijgen en te bepalen wat de beste aanpak is.
​
In de daaropvolgende sessies gaan we praktisch aan de slag. Soms werk ik met jou en je kind samen, andere keren afzonderlijk. De invulling kan tijdens het traject veranderen, afhankelijk van wat nodig is. We bespreken telkens wat het beste werkt en nemen beslissingen altijd in overleg.
​
Het aantal sessies en de frequentie worden niet vooraf vastgelegd. Elk gezin en elke situatie is uniek en vraagt een persoonlijke benadering. Het doel blijft altijd om samen oplossingen te vinden die aansluiten bij je kind, jullie gezin, jullie capaciteiten en draagkracht.
Veelgestelde vragen
Zijn de gesprekken vertouwelijk?
Ja, ik ben gebonden aan beroepsgeheim (artikel 458 en 458 bis Sw.). Dit betekent dat ik niets deel over onze gesprekken zonder jouw expliciete toestemming. Ook deel ik geen inhoudelijke details tussen ouder en kind. Mijn praktijk is een veilige ruimte waar alles gezegd kan en mag worden.
Moet de andere ouder toestemming geven?
Dit hangt af van de situatie:
​
-
Als je kind zelf beslissingsbekwaam is, meestal vanaf ongeveer 12 jaar, is geen toestemming van de ouders nodig
-
Bij jongere kinderen beslissen de personen met ouderlijk gezag (meestal beide ouders). Bij twijfel over instemming, bekijken we samen wat mogelijk is.
​
Kinderen die niet zelf kunnen beslissen, hebben wél recht om hun mening te geven. Als je kind niet wil deelnemen, dan kunnen we kijken hoe we indirect via jou als ouder het verschil kunnen maken.
​
Meer informatie hierover vind je in de brochure "Therapie voor een kind zonder toestemming van beide kinderen?" van het Kinderrechtencommissariaat.
​
​
Worden de sessies terugbetaald door de mutualiteiten?
Nee, momenteel worden mijn sessies niet terugbetaald.
Is er een doorverwijzing nodig?
Nee, je kunt rechtstreeks een afspraak maken zonder doorverwijzing.
Wat als ik je niet kan helpen?
Als ik merk dat jouw vraag buiten mijn expertise valt, ben ik daar eerlijk over. In dat geval verwijs ik je graag door naar een hulpverlener die je beter kan ondersteunen.
​