Kids At The Table
Bio
Hallo!
​
Wie ben ik? Ik ben Marlies. Ik ben geboren en getogen in Ieper, de verre Westhoek dus. Na mijn middelbare studies ben ik losgekomen van de kerktoren en verder gaan studeren in Kortrijk en in Leuven. Na wat omzwervingen in Vlaams-Brabant en daarna Antwerpen, ben ik uiteindelijk samen met mijn gezin in de groene rand rond Antwerpen terechtgekomen.
Ik al bijna 10 jaar getrouwd met Tom. We hebben samen 3 kinderen tussen de bijna 4 en bijna 8. En ook nog 2 senior katten en 2 junior honden. Het is gezellig druk bij ons thuis… :-)
Hoe zou ik mezelf omschrijven? Kleurrijk. Positief. Enthousiast. Empathisch. Sociaal. En grappig, al zeg ik het zelf. Humor is belangrijk in mijn leven: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en een groot hart voor de kwetsbaren in onze maatschappij. En dan vooral voor kinderen en jongeren (ik vind tieners geweldig :-) ). De geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren is daarin mijn grootste stokpaardje. Eigenlijk de geestelijke gezondheid van iedereen, maar vooral van kinderen en jongeren om je het belang van goed in je vel zitten niet kan overschatten, als we willen dat kinderen en jongeren zich goed ontwikkelen op alle vlakken. Niet weinig verrassend ben ik ook heel erg bezig met kinderen en jongeren betrokken in scheidingen. En in gezinnen waar intrafamiliaal geweld wordt gepleegd. Noem mij gerust een activist op die vlakken.
Verder hou ik van alles wat deze wereld een mooiere plek maakt: concerten, festivals, boeken, kunst, theater,…
Hoe ben ik in coaching terecht gekomen? Van opleiding ben ik juriste. Ik heb gewerkt voor consultancy kantoren en in de lobby wereld.
Tijdens de eerste lockdown ben ik in een burn-out terecht gekomen. Ik zat thuis met 3 jonge kinderen, mijn jongste was toen amper 6 maanden en druk van mijn werkgever om nog meer te doen en nog meer beschikbaar te zijn was onhoudbaar geworden. En ik ging onderuit.
Een burn-out brengt gelukkig meer dan tranen en donkere gedachten (in mijn geval). Het brengt ook veel inzichten, na een tijdje. Zoals dat ik geen voldoening meer haalde uit mijn werk. Iets wat ik eigenlijk al langer wist, maar om dat ook effectief toe te geven aan jezelf is niet zo evident. En toen dwong mijn lijf mij er toe en ben ik een zoektocht gestart naar waar ik dan wel voldoening uit zou kunnen halen.
​
Al snel werd duidelijk dat het hulpverlening zou worden. Eigenlijk was ik ooit rechten gaan studeren om mensen te helpen. Ik had op dat moment, zoals zovelen, niet zo’n goed beeld van wat de jobs inhouden waarin je terecht komt na de studies. En ik ging voor fiscaliteit, gewoon omdat ik het kon, niet perse omdat ik het leuk vond, en omdat het geld verdiende. Mijn moeder was op dat moment een alleenstaande poetsvrouw met 2 verder studerende kinderen. Aanmodderen was geen optie.
Anyways, sinds ik zelf moeder ben geworden in 2015 was ik heel hard bezig met afgestemd opvoeden, onvoorwaardelijk ouderschap en verbindend communiceren. In combinatie met mijn hart voor hulpverlening en kinderen was oudercoach/gezinscoach de logische keuze. Het doel was om ouders te ondersteunen die even de weg kwijt zijn in hun ouderschap en opvoeding. En op die manier kwam ik dus bij het jaartraject rond afgestemd opvoeden van Jürgen Peeters terecht en het jaartraject verbindend communiceren van Praatkracht (toen nog Bla Bla). Maar ook bij de opleiding tot kinder- en oudercoach van Het Vrolijk Stekje. En daar kreeg ik de smaak te pakken om ook met kinderen en jongeren zelf aan de slag te gaan.
En yoga? Tijdens mijn opleiding tot kinder- en oudercoach kwam ook yoga op mijn pad als therapievorm. Ik raakte geïntrigeerd en was op zoek naar meer. Op die manier kwam ik bij de opleiding kinderyoga terecht en mag ik mezelf ondertussen gecertificeerd kinderyogadocente noemen. En daar stopt het niet, ondertussen volg ik zelf intensief yogalessen en hoop ik op korte termijn te starten met een yoga teacher training. Want ik vind yoga een fantastische manier om bij jezelf en je gevoel te komen.
En bemiddeling? Bemiddeling was een evidente keuze. Het ligt als het ware op het knooppunt tussen mijn studies en mijn professioneel verleden als jurist en mijn toekomst als kinder- en oudercoach. Daarenboven ben ik zelf het kind van een slecht huwelijk met veel ruzie gevolgd door een vechtscheiding en na al die jaren nog steeds ruzie. Uit mijn ervaring ben ik dan ook absoluut overtuigd van het concept bemiddeling: relatiebemiddeling en bemiddeling bij scheiding. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat het tussen mijn ouders anders was gelopen als er vroeger echte bemiddeling was ingezet. Uiteraard was dat zoveel jaar geleden veel minder ingeburgerd dan nu.
En hoe staat het er nu voor dan? Ondertussen ben ik zelfstanding begonnen als kinder/jongerencoach, oudercoach en en bemiddelaar onder de naam “Kids At The Table”. Ik ben verbonden aan de groepspraktijk Praktijkhuis Schilde en CogniMotori in Schoten.
Daarnaast start ik deze zomer als bemiddelaar in het deskundigenteam van Triangel. In opdracht van de familierechtbank of jeugdrecht voeren wij deskundigenonderzoeken uit, voornamelijk in het kader van hoog conflict scheidingen en ouderverstoting.
Ik ben ook al een tijdje vrijwillig burenbemiddelaar in Zoersel en Schilde en praktijkbegeleider bij MEDIV, een opleidingsinstituut voor bemiddeling.
Verder ben ik lid van het netwerk Afgestemd Opvoeden van Jürgen Peeters en de beroepsvereniging Adiona in Nederland. Samen met hen kijk ik hoe we ook in Vlaanderen een beroepsvereniging voor kindercoaches op poten kunnen zetten…
Toekomst? Ik wil mij nog graag bijscholen: kindertherapie staat op mijn lijstje, maar ook een specialisatie rond werken met hoogbegaafdheid en hooggevoelige mensen…
Dankjewel! Ik ben schatplichtig aan heel wat mensen, bijna te veel om te vermelden. Toch wil ik hier een paar namen noemen, wiens opleidingen en lessen mij geïnspireerd hebben. En mij gevormd hebben tot de coach, de bemiddelaar maar ook de ouder en de mens die ik nu ben: Jürgen Peeters, Aletha Solter, Nicole Ooms, Yannig Vanhamel, Vicky Van de Poel, Nele Govaerts, Mia Claes, Corrylaura Van Bladel, Loes Maes, Thomas Fondelli, Ilse Janssen, Ine Van Gompel, Sandra Swers, Anouk Moors, Lynn Meeuwissen, Katrien Cassiers, Marco Alibertis, Valerie Rousseau en Marleen Van Laer-Feremans.
En dan zijn er nog de geweldige boeken van oa. Alfie Kohn, Adele Faber, Elaine Mazlish, Dr. Thomas Gordon, Marshall Rosenberg, Eva Bronsveld, Nina Mouton, Peter Adriaenssens, Ady van Doornik, Marleen Diekmann, Els Van Steijn, Nele Flamang en Beatrijs Smolders.
En een speciale dank ook aan Stefanie en Mirella. Deze dames hebben mij ooit Zwanger van Beatrijs Smolders aangeraden. Zonder het te weten, brachten ze zo alles in beweging.
Tot binnenkort!
Marlies
Opleidingen:
-
Master Rechten (KULeuven)
-
Ouderbegeleider afgestemd opvoeden (De Onderstroom (Jürgen Peeters))
-
Basisjaar en verdiepingsjaar kind- en oudercoach ('t Vrolijk Stekje)
-
Tweejarige opleiding kinder- en jongerentherapie (i.o.) (Educatieve academie)
-
HSP-Professional (Enya Hooyberghs)
-
Kinderyogadocente (’t Vrolijk Stekje)
-
Basisopleiding bemiddeling (Interactie-academie) - specialisatie familiale zaken (MEDIV) - erkend door de Federale Bemiddelingscommissie (erkenningsnummer 4560)
-
Gecertificeerd burenbemiddelaar (Provincie Antwerpen)
-
Geweldloze communicatie (Blabla - nu Praatkracht)
-
Initiatie systeemtheoretisch werken en systeemtheoretisch werken met gezinnen, kinderen en jongeren (Interactie-academie)
-
Lastig gedrag anders bekeken (Interactie-academie)
-
Werken met familieopstellingen (Educatieve academie)
-
Conflictueus Ouderschap (Interactie-academie)
-
Hechting (Interactie-academie)
-
Nieuw samengestelde gezinnen (Interactie-academie)
-
Een taal erbij (de Kontekst)
​​