top of page
iStock-1443800451.jpg

Bemiddeling

Wat is bemiddeling?

 

Bemiddeling is een methode om een gesprek tussen twee of meer mensen in conflict te organiseren. Het is een vrijwillig en vertrouwelijk proces, begeleid door een onafhankelijke en onpartijdige bemiddelaar.

 

Het doel van bemiddeling is samen een constructieve oplossing te vinden, meestal schriftelijk vastgelegd, die door alle betrokkenen wordt gedragen - een win-win. Dit is belangrijk, want als iemand achteraf het gevoel heeft benadeeld te zijn, kan dat de kiem zijn voor een nieuwe conflict. Bemiddeling kijkt dus verder dan alleen het hier en nu en helpt toekomstige conflicten te voorkomen.

 

Bemiddeling kan ook pro-actief ingezet worden. Denk aan afspraken binnen nieuw samengestelde gezinnen of bij soepel verlopende scheidingen, waarbij het nuttig is om een back-upplan te maken voor als de situatie verandert.

 

Bemiddelen is waarschijnlijk één van de oudste en meest bekende manier om een conflict op te lossen. Een professionele bemiddeling door een erkend bemiddelaar biedt daarbij een extra zekerheid. De afspraken zijn juridisch correct, en sommige overeenkomsten, zoals bij een echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT), kunnen eenvoudig gehomologeerd worden door een rechter.

 

Wat doet een bemiddelaar? 

 

Als erkend bemiddelaar werk ik volgens de principes van neutraliteit, vertrouwelijkheid, transparantie en vrijwilligheid:

​

  • Neutraliteit: ik ben onpartijdig en heb geen belang bij een specifieke oplossing. Ik stuur het gesprek niet, oordeel niet en geef geen advies. De oplossing komt altijd van jullie zelf.

  • Vertrouwelijkheid: alles wat tijdens de bemiddeling wordt gezegd, blijft vertrouwelijk. Ik deel geen informatie met derden, ook niet met een rechter, behalve wat schriftelijk wordt vastgelegd in een overeenkomst. Dit geldt ook voor iedereen die betrokken is in de bemiddeling. Hierover worden afspraken gemaakt. 

  • Transparantie: alle informatie wordt gedeeld met alle betrokkenen. Er zijn geen een-op-een gesprekken zonder toestemming van de ander. Dit garandeert volledige openheid.

  • Vrijwilligheid: Bemiddeling is vrijwillig, zelfs als het door een rechter wordt voorgesteld. Je kan stoppen wanneer je wil, maar het proces vraagt wel een actieve inzet van alle betrokkenen om samen tot een oplossing te komen.

​

Mijn rol als bemiddelaar is het gesprek te faciliteren en een veilige omgeving te creëren waarin iedereen gehoord wordt. Ik zorg ervoor dat alle noden en behoeften op tafel komen, zodat iedereen volledig geïnformeerd is voordat er beslissingen worden genomen.

​

Waarom zou je kiezen voor bemiddeling? 

 

Bemiddeling biedt vele voordelen ten opzichte van een gerechtelijke procedure:

​

  1. Relaties centraal: Er wordt niet alleen naar het conflict gekeken, maar ook naar de relatie tussen de betrokkenen. Dit leidt tot duurzame oplossingen en bevordert de dialoog. 

  2. Efficiënt, laagdrempelig en flexibel: Bemiddeling kan op elk moment worden opgestart en gestopt, ook wanneer een juridisch procedure al loopt. Afspraken kunnen snel door een rechter gehomologeerd worden.

  3. Kinderen in beeld: Bij familiale bemiddeling staat de belangen en het welzijn van kinderen centraal. Mijn expertise als kinder- en oudercoach helpt om hun behoeften mee te waarborgen.

  4. Kostenbesparend: Bemiddeling is goedkoper en sneller dan een gerechtelijke procedure en voorkomt vaak de negatieve energie die daarbij komt kijken.

​

Een bijkomend voordeel is dat afspraken na homologatie direct uitvoerbaar zijn. Dit betekent dat je zonder verdere tussenkomst van de rechter naar een deurwaarder kunt stappen als iemand de afspraken niet nakomt.

 

Met welke conflicten kan je terecht? 

 

Ik ben gespecialiseerd in familiale bemiddeling, waaronder:

​

  • (Echt)scheiding: Afspraken over verblijfsregelingen, alimentatie, verdeling van de goederen en het huis en EOT-overeenkomsten. 

  • Ouderschapsregelingen: Aanpassingen in verblijfsregelingen of alimentatie na scheiding, bijvoorbeeld omdat kinderen ouder zijn geworden of door veranderende omstandigheden.

  • Nieuw samengestelde gezinnen: Afspraken over het samenleven en het organiseren van gezinsleven.

  • Relatiebemiddeling: Begeleiding om de mogelijkheden te verkennen om samen verder te gaan of uit elkaar te gaan. Dit is niet hetzelfde als relatietherapie, waarbij koppels al hebben besloten om hun relatie nog een kans te geven.

  • Familiale conflicten: Bijvoorbeeld erfeniskwesties of contact tussen kleinkinderen en grootouders.​

 

De unieke combinatie van mijn expertise als erkend bemiddelaar, kinder- en jongerencoach en jurist biedt uitgebreide ondersteuning. Ik combineer juridische correctheid en aandacht voor de emoties en het welzijn van alle betrokkenen, met een bijzondere focus op kinderen. Hierdoor komen we niet alleen tot een werkbare oplossing, maar ook tot een die recht doet aan ieders belangen.​

​

iStock-871331680.jpg
iStock-1354892970.jpg
shutterstock_445491082.jpg

​​

Praktisch 

 

Kostprijs en betaling

 

De kost van een bemiddelingstraject is afhankelijk van de complexiteit en omvat voornamelijk erelonen:

 â€‹

  • Een opstartgesprek kost 95 euro en duurt een uur. Dit gesprek wordt direct na afloop betaald, contant of via Payconiq.

  • Het ereloon voor de gesprekken bedraagt 75 euro per uur per persoon. Deze worden na elke sessie afgerekend, contant of via Payconiq.

  • Voor het opstellen van overeenkomsten wordt een ereloon van 75 euro per uur aangerekend. Voor de volgende overeenkomsten gelden vaste tarieven (tenzij er sprake is van extra complexiteit, zoals bij de verdeling van vennootschappen): 

    • Ouderschapsregeling: 300 euro

    • Ouderschapsregeling met verzoekschrift tot homologatie: 350 euro

    • EOT zonder onroerend goed in eigendom: 450 euro;​

    • EOT met onroerend goed in eigendom: 550 euro.

Betaling van deze tarieven dient te gebeuren vóór het tweede bemiddelingsgesprek. Dit kan via overschrijving, contant of Payconiq.

  • Andere kosten, zoals rolrecht of kosten voor een expert, worden alleen gemaakt in overleg en na akkoord van alle betrokkenen. 

 

Wettelijk moeten alle betrokkenen een gelijk deel van de kosten dragen, tenzij jullie samen andere afspraken maken.

 

Locatie bemiddeling

 

De bemiddelingsgesprekken vinden altijd plaats op een neutrale locatie om een gelijkwaardige omgeving te waarborgen:

  • Multipraktijk CogniMotori: Paalstraat 135, Schoten

  • Multidisciplinair Centrum Connectus: Turnhoutsebaan 570, Wijnegem

 

Afspraken maken, wijzigen en annuleren

 

Afspraken voor een bemiddeling kunnen enkel via sms of whatsapp (0468 51 05 03) of per e-mail (info@katt.be) gemaakt worden.

​​

Afspraken kunnen tot 24 uur voor de sessie kosteloos worden gewijzigd of geannuleerd. Bij annuleringen of wijziging minder dan 24 uur op voorhand, wordt het volledige bedrag van de geplande sessie aangerekend.

 

Verloop van een bemiddelingstraject 

 

Een bemiddeling start met een opstartgesprek. Tijdens dit gesprek leg ik uit wat bemiddeling inhoudt en bespreken we of iedereen akkoord gaat met de voorwaarden. Als iedereen instemt, plannen we de eerste bemiddelingssessie in.

 

Voor de eerste sessie ontvang je een bemiddelingsprotocol, een contract dat de spelregels van de bemiddeling vastlegt. Je kunt dit document vooraf doorlezen en eventuele vragen meenemen naar onze eerste afspraak.

​

Bij de eerste bemiddelingssessie wordt het protocol ondertekend. Vervolgens bespreken we afspraken rond respectvolle communicatie, zoals elkaar laten uitspreken en respectvol luisteren. Deze regels zorgen voor een veilige omgeving waarin iedereen zich gehoord voelt.

 

Bij het eerste bemiddelingsgesprek wordt eerst en vooral het protocol ondertekend. Daarna worden ook de de spelregels rond de interactie worden tijdens dit gesprek overlopen. Concreet gaat het om het engagement van alle betrokkenen om niet te schelden, om elkaar te laten uitspreken en om met respect naar elkaar te luisteren. De bedoeling van die afspraken is om een veilige omgeving te creëeren waarin niemand zich geremd voelt om zijn gevoelens en behoeften op tafel te leggen, op een beleefde, respectvolle manier. 

 

We beginnen met het delen van jullie verhalen: ieder krijgt de kans om ongestoord zijn of haar kant van de situatie te vertellen. Daarna verdiepen we deze verhalen en verkennen we gevoelens, behoeften en belangen. Dit helpt iedereen aan tafel om begrip te krijgen voor elkaars emoties en perspectieven.

 

Op basis van deze inzichten werken we samen aan concrete afspraken. Ik zorg ervoor dat de voordelen en nadelen van elk voorstel voor iedereen helder zijn, zodat we een evenwichtige overeenkomst bereiken.

 

Als jullie dat wensen, leg ik de gemaakte afspraken schriftelijk vast in een bemiddelingsovereenkomst.

 

Veelgestelde vragen

 

Zijn de gesprekken vertrouwelijk

 

Ja, vertrouwelijkheid is een kernwaarde van bemiddeling. Alles wat wordt besproken, blijft tussen de betrokkenen en de bemiddelaar. Ook mag informatie die tijdens de bemiddeling naar voren komt niet worden gebruikt in juridische procedures.

​

Daarnaast mag ik als bemiddelaar niet getuigen over wat er tijdens de bemiddeling is besproken. Het enige dat ik aan een verwijzende rechter terugkoppel, is of de bemiddeling is geslaagd of niet. Informatie over de inhoud van de gesprekken deel ik alleen in een schriftelijke overeenkomst, indien gewenst.

 

Is elk conflict/elke discussie bemiddelbaar? 

 

Mijn uitgangspunt is dat elk conflict bemiddelbaar is. Mocht tijdens het proces blijken dat bemiddeling toch niet haalbaar is, dan zal ik dit duidelijk aangeven en mijn opdracht beëindigen.

​

  • instagram
  • White Twitter Icon
  • facebook
  • TikTok
  • White Youtube Icoon
  • White LinkedIn Icon

©2023 by KATT.be

bottom of page